Wie op vet let, kiest vaker voor vis

Vis zit boordevol gezonde omega 3 en 6Er is dus vis met meer en minder vet. Dat is handig voor wie let op calorieën! En het aantrekkelijke is dat vette vis sterk verzadigde vetten levert. Dat is gunstig, weten onderzoekers.

Vis levert goede vetten

Wetenschappers hebben ontdekt dat in Europese landen waar het dagelijks eten weinig verzadigde vetten bevat, minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten. In deze landen wordt relatief veel vis gegeten. Eskimo’s in Groenland zijn grote viseters en bij hen komen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten maar weinig voor. Ook uit Nederlands onderzoek blijkt dat mensen die (vette) vis eten minder risico lopen op een hartinfarct. De onderzoekers denken dat het vooral te maken heeft met de sterk onverzadigde vetten die in vis voorkomen. Zij verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Dit is gunstig. Ook is bekend dat vetten uit vis terecht komen in de wand van de hartspiercellen, zodat de kans op een hartstilstand veel kleiner wordt.

Vis eten vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Wetenschappers raden iedereen met hart- en vaatziekten aan elke week twee keer vis te eten waarvan één keer een vette soort. Daarmee wordt de kans groot dat het cholesterolgehalte in het bloed omlaag gaat. Dit is zeker van belang voor hartpatiënten. Zo wordt het risico op (verdere) hart- en vaatproblemen kleiner.

Vis eten vermindert de kans op diabetes mellitus

Er zijn nog meer interessante aanwijzingen. Het aantal mensen met bij- voorbeeld diabetes mellitus (suikerziekte)en dementie neemt toe. Onderzoekers zijn op zoek naar de oorzaken en eventuele oplossingen. Ze hebben ontdekt dat vetten in vis zouden kunnen helpen om de kans op deze ziekten kleiner te maken. Uit onderzoek onder Rotterdamse ouderen blijkt dat mensen die regelmatig vis eten minder kans hebben om diabetes te krijgen. Eerder hebben wetenschappers ontdekt dat diabetes mellitus onder grote viseters zoals de Eskimo’s maar weinig voorkomt.

Dementie

Regelmatig vis op het menu zou ook het risico op dementie verkleinen. Onderzoekers houden er rekening mee dat het onder meer te maken heeft met de gunstige invloed van visvetten op de bloeddruk. Maar het kan ook zijn dat de ontstekingsremmende werking van visvetten de kans op dementie verkleint.

Aanstaande moeders aan de vis

Aanstaande moeders doen er goed aan één à twee keer per week (vette) vis te eten. Baby’s hebben allerlei voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De sterk onverzadigde visvetten zijn van belang voor de ontwikkeling van de hersenen. Deze vetten dragen bij aan het goed functioneren van de wanden van hersencellen.

Conclusie

De voedingsvoorlichters adviseren om één à twee keer per week vis te eten, waarvan één keer een vettere soort. Het maakt niet uit of dat bij de broodmaaltijd is of als lekkere variatie bij de warme maaltijd.